"ya ALLAH, izinkan aku sentiasa mengingati-MU tika lelapku, tika jagaku, tika sihatku, tika sedihku, tika gembiraku, tika tangisku, tika senyumku, tika hidupku dan tika ajal menjemputku.. ya RABB, redha-MU ku damba, ampun-MU ku pinta. ampuni daku, ALLAH yang maha penyayang dan adil.."

ya ALLAH..
andai kami beribadat utk mendptkan syurgaMU, bantu kami utk perbetulkan niat kami hanya krn utk menatap indahnya wajahMU..
andai kami beribadat utk menjauhkan diri dari nerakaMU, maafkan kami krn dosa kami melebihi cinta kami terhadapMU.. amin~
assalamualaikum.. before korang baca, Naabiha nak tanya, da solat belum?.. kalau da, alhamdulillah.. kalau belum, plz solat dulu, Naabiha tak nak nanti kita sama sama kena jawap at akhirat kelak sbb Roon Ahibaan's..

jazakallah ! :)

Monday, January 21, 2013

niat dihatimu..

bismillah..

assalamualaikum.. alhamdulillah, hari ini, hari isnin.. dan sejujurnya, saya bersemangat && suka hari isnin.. hehe, saya pun tak tahu kenapa ada sesetengah orang tak suka hari isnin.. apa pun, mulakan hari mu dengan senyuman dan kasih sayang.. opss! jangan silap bagi kasih sayang.. dahulukan kasih sayangmu terhadap keluarga dulu sebelum orang lain.. insha ALLAH, bahagia hidupmu di dunia && akhirat..

minggu lepas, ada seorang sahabat bercerita kasih dengan saya.. 
dia mintak, sebelum saya mulakan entri baru, berpesan kepada para pembaca sudahkah anda bersolat..
so insha ALLAH, mulai entri hari nii, saya akan sentiasa bertanya sudahkah anda berdating dengan yang Maha pencipta..? =)
kerana dari bicaranya, persoalan saya tentang solat tu, mengingatkan dirinya utk solat dulu sebelum meneruskan hal dunia.. insha ALLAH, kita sama sama muhasabah diri kita..
alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..


kegemaran saya ialah laksa,
laksa penang yg selalu dijamu;
aku syukuri segala nikmat yg ESA,
kerana aku adalaa milikMU..

ku syukuri segala nikmat yang Maha esa kerana diberikan nafas yang masih sihat utk terus berada di muka bumi ini, yang hanya pinjaman.. ku syukuri kasih sayangNYA, kerana masih memberi kesempatan kepada diri utk bersama sama dengan yang tersayang.. syukur ya ILAHI..

N I A T

apa itu niat..?
* niat adalaa rasa dalaman, rasa rohani, dalam jiwa setiap manusia..
* niat adalaa kunci utama sebelum berlakunya tindakan..
* niat adalaa permulaan atau mukadimah sesuatu yang bakal dilaksanakan..
dan, niat jugak adalaa 
* suara hati setiap manusia yang sentiasa mempercayai adanya yang Maha melihat..

subhanallah..
besarnya kuasa niat dalam diri setiap manusia kan..?
^_^

orhkay, jum check niat kita sekarang..
1. sebab apa saya menulis di blog ini..?
2. sebab apa anda membaca blog ini..?
3. apa niat anda lepas baca blog ini..?

hmm, meh saya tlg jawap dulu yea..? *muka comey*
1. saya menulis utk berkongsi haty dan pengalaman dgn sahabat sahabat yang saya kenali && tak kenali.. tapi saya ingin ALLAH menilai di akhirat kelak, agar blog ini tidak merosakkan haty haty yang membaca.. masha ALLAH.. && insha ALLAH..
2. anda mungkin membaca blog ini tanpa disengajakan.. sebab kawan anda yang suruh.. or anda mungkin jugak membaca blog ini kerana anda adalaa sahabat saya.. alhamdulillah
3. mungkin selepas anda membaca blog ini anda akan membaca entri yang lain.. insha ALLAH.. 

apa pun yg kita lakukan, mukadimahkan ia dgn niat.. 
sesungguhnya, setiap perbuatan kita dimulai dengan niat..

dengan niat yang baik, insha ALLAH kita akan menjadi orang yang baik.. begitu jugak sebaliknya.. dengan niat yang buruk, kita mampu mengubah diri kita daripada seorang hamba ALLAH yang baik kepada sebaliknya.. apa pun yg kita lakukan, laksanakan, buatkan, mulakan dgn niat yang baik.. sesungguhnya, bila kita berniat utk melakukan sebuah kebaikan, masha ALLAH, malaikat sudah pun mencatat kebaikan itu.. meskipun kita mungkin tidak membuat sempat atau betul betul melakukan kebaikan yg kita niatkan.. tapi, bila kita lagi lakukan kebaikan yg dah kita niatkan tu, subhanallah! berganda ganda pahala kita..
 insha ALLAH..

 saya pernah berniat, utk sesuatu.. lama saya niat && bersabar menantikannya..
 tak henti henti doa yg saya mengharapkan niat saya itu menjadi kenyataan.. subhanallah!
kun faya kun! bila ALLAH katakan jadi, maka jadilah.. 
oleh itu, di saat hari yang saya nantikan niat saya itu terlaksana, meskipun saya rasa macam, harapan tuu terlalu tipis.. sebab rasa macam masha ALLAH, boleh ke nii..? akan jadi ke..? 
tapi, motto hidup saya mengatakan, 
"nothing is impossible with ALLAH's help".. 

&& alhamdulillah.. hari itu, pada saat yang tepat, suasana yang alhamdulillah, ALLAH menjadikan peristiwa itu berlaku.. && subhanallah, alhamdulillah.. segalanya berjalan dengan sempurna dan membahagiakan.. meskipun dengan kejutan.. 
namun kejutan itu, masha ALLAH, jauh lebih indah dari yg saya impikan..

 alhamdulillah :) dan itu soal saya.. 
minggu lepas jugak, ada seorang sahabat bercerita yang dia baru mimpi saya mengajaknya ke surau utk solat subuh berjemaah.. masha ALLAH.. tinggi sungguh dzat && keagunganMU, ya ALLAH.. 

memang saya berniat, utk mendekatinya, utk bersamanya, utk berkongsi kekasih dengannya.. 
cuma saya menunggu saat yang benar benar saya mampu mendekatinya.. 
tapi ALLAH dah bagi laluan tu dgn mudah, dgn memberikan mimpi yg indah padanya.. 

 kerana itu, percayalaa dgn niat! 
sebab hamba ALLAH yang menjaga hatynya dan menetapkan niat lillahi taala, 
insha ALLAH akan diberikan segala kemudahan && kebahagian padanya.. 

ALLAH itu maha besar.. ALLAH itu maha agung..
jangan pernah lelah && penat berdoa..
sebab meskipun kadang kala ALLAH lambat memakbulkan doa kita, itu utk menilai kesabaran kita.. teruskan berdoa.. && andai ALLAH cepat memakbulkan, bersyukurlaa.

 sesungguhnya, ALLAH memberi sesuatu nikmat di saat yg tepat..
&& ALLAH sgt suka memberikan kejutan kepada kita..
sebab ALLAH itu sifatnya Maha penyayang.. =)
p/s ; saya hanyalaa wanita biasa, yang ingin menjadi solehah.. dan saya juga, hanyalaa anak org biasa biasa, tapi berniat utk menjadi agent hijrah utk dakwah.. salam sayang !

ALLAH's :)

3 comments:

Shazwani Ramly said...

bihaaa. love your entry :) thank you so much for sharing everything. sama mcm mengingatkan sesiapa yg membaca post biha (:

Anonymous said...

I'm not ur friend. Some more we don't know each others. But. I do follow ur blogs. And alhamdulillah, no one ask me to enter ur blog. And , I do love ur blog, nothing about accidentally pass here by. Hehe. Thanks. Let every one of us do this 'innama a'malu binniat'.. (: He knows every single niat. (Y)

~ Roon Ahibaan said...

alhamdulillah.. jazakallahu khair, ya shazwani ramly :)

&& you, hamba ALLAH, jazakallahu khair.. alhamdulillah.. insha ALLAH we will b a friend one day.. and subhanllah, i really appreciated ur visited :)