"ya ALLAH, izinkan aku sentiasa mengingati-MU tika lelapku, tika jagaku, tika sihatku, tika sedihku, tika gembiraku, tika tangisku, tika senyumku, tika hidupku dan tika ajal menjemputku.. ya RABB, redha-MU ku damba, ampun-MU ku pinta. ampuni daku, ALLAH yang maha penyayang dan adil.."

ya ALLAH..
andai kami beribadat utk mendptkan syurgaMU, bantu kami utk perbetulkan niat kami hanya krn utk menatap indahnya wajahMU..
andai kami beribadat utk menjauhkan diri dari nerakaMU, maafkan kami krn dosa kami melebihi cinta kami terhadapMU.. amin~
assalamualaikum.. before korang baca, Naabiha nak tanya, da solat belum?.. kalau da, alhamdulillah.. kalau belum, plz solat dulu, Naabiha tak nak nanti kita sama sama kena jawap at akhirat kelak sbb Roon Ahibaan's..

jazakallah ! :)

Wednesday, June 1, 2011

err, solat ? ke sembahyang ?

Bismillah..

alhamdulillah, bulan jun menjenguk dunia.. syukur ke atas kurniaan ILAHI yang mengizinkan kita semua sihat dan masih berdaya mengurus diri sendiri untuk sentiasa dekat dengan maha PENCIPTA..

dear reader(s), i'm really happy to got your feedback through my formspring account. thanks for all of you for taking your time to read my cincau. insya ALLAH, on this post i'll share some of my knowledge about pray(solat in my word)

before bebel much more, *haha* i would like to make all of you care about this word - s.o.l.a.t (!)
in my own opinion, i dont really like to use 'sembahyang' word, coz if you know, in all religion we do used sembahyang. it's not a ve-ver-very specific means by our dating with ALLAH. cuba bukak mata and mindamu, agama buddha, guna ayat sembahyang. cam tuu gak ngan agama india, agama katolik, tak perasan pulak. so, kat sini kita nampak, ayat sembahyang tuu terlalu meluas maksudnya.
coz of that, i always use solat. ayat tuu lahir dari agama Islam, (solah- in arabic, just same)
ayat solat tuu memang umat Islam je guna, takde un agama lain guna ayat tuu. 
hee* so, what ever it is, depends on our niat. 
kalau niat penggunaan sembahyang tuu, untuk 5waktu solat kita, alhamdulillah.

~ ehem, maybe some of you will might be thinking, "ehh, bab solat sembahyang un nak kena fikir bykbyk.."
 its ok, missCincau paham. memang ada org macam missCincau yang suka fikir bab macam tuu, ok :)


saat kita dating dengan ALLAH, kejap jek. 
5 kali sehari jek, tak selalu pun. 
tuu pun, dating ikut time-
kalau lambat, kejaplaa dapat datingnya.
kalau cepat, banyaklaa ganjaran && waktu datingnya.
ALLAH daa sikitkan waktu solat atas kasih sayang-NYA terhadap kekasih-NYA..
so, kita, yang hamba-NYA && umat Nabi Muhammad tolong tolonglaa pulak amik masa tuk dating dgn ALLAH. 
paling kejap kita solat, 5 minit. paling lama un, berjam jam. tuu un kalau ada solat sunat yang lain (if rajinlaa)

^_~

guys, i wanna share about how if, we do solat, but...
hmm, but...
"sah ke solat aku?"
"tadi aku terkentut ke masa solat?"
"em, wudhu' aku betul ke tak tadi?"

&& 

macam macam persoalan penyakit waswas nii.
ada jugak, yang bila dah takbiratul ihram, amik balik wudhu && solat balik.
hmm, memang nii masalah yang agak berat dari sudut rohani terutamanya bagi umat Islam yang menjadikan solat bukan sebagai amalan ritual, tapi sebagai satu hukum wajib..

(!) Waswas = berasal daripada bahasa Arab, yang bermaksud 'bisikan syaitan // apaapa jek yang berlaku dlm diri manusia, amalan keji && tiada kebaikan padanya.

then, here's i give you some tips for penyakit waswas nii~

1. Berikhtiar dgn s.a.b.a.r && s.o.l.a.t.
-walaupun rasa ada bisikan syaitan tuu, teruskan solat, dgn khusyuk sekhusyuknya. cuma, pastikan segala syarat solat diterima ditekankan. juga, istiqamah. insya ALLAH..
2. Memohon perlindungan dprd hasutan syaitan.
- firman ALLAH, kpd Baginda s.a.w, " dan katakanlah, wahai ALLAHku, aku berlindung kpd-MU, drpd hasutan syaitan syaitan yang direjam " ( al- Mu'minun 23 ; 97 )
maknanya, before we do && starts anything, amalkan ayat nii. insya ALLAH, pudar && hilanglaa penyakit waswas tuu. banyakkan membaca surah anNas jugak..
3. Balance your fear (kauf) && hope (raja') feeling.
- means, takut yang keterlaluan dlm amalan && ibadah, tak diterima ALLAH adalaa salah satu punca waswas. lain pulak citenya kalau perasaan mengharap agar amalan diterima ALLAH && at d same time, ada rasa ketakutan if amalan ditolak, selepas ditunaikan segala amalan && ibadah dgn sempurna menurut pelaksanaan yang sahih.
fahamkan ? =)
4. Dalami permasalahan fiqah dgn cara bertanya ustaz // ustazah.
- cara nii, agak senang, tapi ramai yang malu. kalau susah sgt, boleyh baca buku pasal fiqah, tanya ketua keluarga yang merangkap imam di rumahmu..

;)


yang pasti, janganlaa tinggal solat just sebab rasa waswas. 
tuu lagi berdosa.
ingatlaa, sekali kita tinggalkan solat, jauh kita dari ALLAH.
bila banyak kali kita tinggalkan solat, lagi berjauhanlaa kita dgn ALLAH.
kerana ALLAH kita hidup, kita mati, kita solat dan 
kita bersyukur.


ehem, lain pulak kisah cincaunya, kalau bab, da solat, tapiiiii...
tapi apa ?
tapi "awak, kita solat tapi keje kat tutttt !"
ok, do you have ever heard about , 
; solat yang khusyuk mampu mencegah
drpd perbuatan keji && mungkar


ehem, ni da jelas + terang lagi bersuluh dgn torchlight :D

kalau korang solat, tapi kerja kat tempat // pekerjaan yang dilarang oleh agama, nii menunjukkan yang solat tuu tak meninggalkan kesan dalam aspek kehidupanmu.. 
*sorry for being honest

dari segi pelaksanaan solat, kalau lengkap dgn syarat && rukun = hukum sah.
tapi, dari segi nilai hakikat solat = tak capai tujuan niat yang sebenar.

nak story sikit ag, =P

imagine = if you work at the bar, the place that full of air kencing syaitan && full of sins && maksiat,
mana tempat bersih yang korang leyh solat dgn khusyuk dgn irama muzik yang memekikkan halwa telinga ?

bekerja di tempat maksiat cam sediakan minuman keras,
 hukumnya, sama jugak dosa dgn org yang meminumnya..

then, have you understand now? ..
kalau kerja kat tempat yang bertentangan dgn hukum syarak, maka.. segeralaa bertaubat && carilaa kerja yang halal && sesuai dgn fitrah insaniah kita as a muslim.
insya ALLAH, laluan ke arah pekerjaan yang halal tuu, sentiasa terbuka luas bagi hamba-NYA yang ikhlas, bersyukur && redha..

*wallahu'alam..
the fullstop ; solatlaa kita, sebelum kita disolatkan dengan hanya takbiratul ihram tanpa rukuk && sujud..

sincerely lovey, ALLAH's

4 comments:

EYQA ♥ said...

good info :)

♥ Nabiha Noor said...

alhamdulillah..thanks sis :)

hanis laven said...

btul2! coz hanis ade senior..skunk dye ade degree but still tade pekerjaan..hanis pernah la tny dye y tak cari kerja?? dye jwb baik tade pekerjaan dr dpt kerja tp tnggl waktu berjumpa allah.. =D so hanis suka info ini! <3

Nabel said...

awww, terbaiknya dia punya post kali ni. ;D boleh buat partnership ni, berdakwah tu. hik hik ;p